Lucka 1
1. Smält chokladen på låg värme i vattenbad (i en skål över kokande vatten).
2. Blanda samtliga ingredienser.
3. Fyll smeten i en plåt, cirka 3 cm tjock och låt stelna i kylskåp.
4. När kakan har stelnat, skär upp den i stänger.
Smörkola:
Färdigt på: 1h
Ingredienser för ca 50 stycken: 100g smör, 2 dl vispgrädde, 3 dl strösocker, 1 dl ljus sirap, 1 tsk vaniljsocker
Gör så här:
1. Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull.
2. Rör ned vispgrädde, strösocker, sirap och vaniljsocker och låt koka utan lock cirka 15-30 minuter Rör om då och då.
3. Gör ett kulprov för att veta när smeten är färdig. Rör ned valfri smaksättning eller behåll smörkolan naturell. Häll upp kolan på en oljad plåt. Låt svalna.
4. Klipp i bitar och slå in kola i smörpapper, förvara kallt.